, ,

Vzdrževanje trave po setvi

Zalivanje po setvi je nujno; posevek se ne sme izsušiti vsaj 7-12 dni. Največjo napako naredimo, če pustimo, da se seme, ki smo ga že namočili, izsuši. Nežni kalčki tako hitro odmrejo in seme je uničeno. Najbolj je pripraviti tla v sušnem obdobju, s setvijo pa počakati do deževnega vremena.Vendar v praksi sejemo skozi celo letno sezono vendar je pomembno da so temperature gibljejo od min 5C° do max 30C°. Poskrbimo da je zemlja vlažna. Če imamo pripravljena tla, lahko po potrebi seme hitro posejemo. Rahel dež in oblačno vreme sta za kalitev travnega semena najboljša. Nasprotno pa nam lahko nenadna nevihta odplavi ali premakne seme, ki bo kasneje klilo v kupčkih, nekje na dnu terena ali v jamicah, kamor ga je odnesla voda. V takšnem primeru je najbolje setev takoj ponoviti, seveda počakamo, da se tla nekoliko posušijo. Ponavadi v praksi izvajamo dosejevanje semena za bolj gosto travo.

Zalivati je potrebno tudi v pretežno deževnem vremenu, če so vmes obdobja, ko sonce močno žge. Kljub temu, da so tla dovolj vlažna, se zgornja plast zemlje posuši, s tem pa tudi seme.

S prvo košnjo moramo pričeti pravočasno. Ker trave kalijo različno dolgo (od 7 dni do 30 dni), lahko s prehitro košnjo izpulimo tiste trave, ki so kasneje vzkalile in še nimajo dovolj čvrstih korenin. Tudi prepozna košnja travi škodi. Prvič kosimo, ko je trava že gosta in dovolj zraste, to je takrat, ko je visoka okrog 10 cm. Pri prvi košnji moramo rezilo kosilnice dvigniti, tako da kosimo na višini 5 do 6 cm. Pri naslednjih košnjah lahko postopoma spuščamo rezilo, vendar tudi kasneje ne kosimo prenizko.
V prvi sezoni ne uporabljamo, razen v primeru prevelikega števila le teh nezaželenih plevelov, herbicidov za odstranjevanje plevelov. Od setve mora preteči vsaj ena zima. Tudi gnojimo manj kakor običajno. Če je bila trava pravilno posejana, (da smo ob sami setvi dodali hranil (”POGNOJILI”) je v zemlji tudi dovolj hranil za rast za prvo sezono. V prvi sezoni dognojujemo le, če je bila trava sejana zgodaj spomladi oziroma po preteku  2 mesecev. Izjemoma dognojujemo tudi prej, če je vreme neugodno in se zaradi dežja veliko hranil spere.