, ,

Najpogostejši pleveli 3. del

Širokolistni trpotec (Plantago major )

Širokolistni trpotec je trajen širokolistni plevel, ki ga najdemo na tratah, ki so slabo prehranjene (gnojene). Lahko zraste do 10 cm, ne mara sence, zlahka pa prenaša zmrzal, obmorsko okolje. Cveti od maja do septembra, seme pa dozori v času od julija do oktobra. Prenaša se z vetrom, ustreza mu suho okolje in vlažna zemlja. Najbolje je če rastlino izpulite (po dežju, z nožem, izvijačem ali posebnim orodjem). Orodje zapičite v globino pri rastlini, rahljajte zemljo, z drugo roko zgrabite zgornji del rastline. Narahlo povlecite in izpulite. Če se korenine še držijo dodatno rahljajte zemljo okoli rastline, dokler je zlahka ne potegnete iz zemlje.

Slak (Convolvulus arvensis)

Slak je eden najbolj pogostih in nadležnih trajnih plevelov na naši trati in otežkoča rast travne ruše. Zraste lahko do 2 m dolžine, cveti (cvetovi se ponoči in ob dežju zapro) od junija do septembra, semena pa kalijo od avgusta do oktobra. Ustrezajo mu sončne ali delno senčne lege, lahke peščene zemlje, suhe ali vlažne, ki jim primanjkuje hranil. Korenini zelo globoko, ima bogat, razvejan koreninski sestav in zelo težko ga je odstraniti samo s puljenjem, saj vsak preostanek korenine zadošča za ponoven razvoj rastline. Dobra novica je, da se ga znebimo že z redno košnjo in z gosto travno rušo. In skoraj vedno, prav na koncu, nam preostane uporaba herbicidov, kar pa je, kot stalno poudarjamo, opravilo za strokovnjake. Herbicide uporabimo le takrat, ko nobena druga naravi prijazna metoda za odstranjevanje tega plevela ne pomaga več.

Bambus

Bambus je olesenela trava oz. eden najbolj trdoživih travnih plevelov nasploh, ki se hitro širi (ob tej priložnosti ne bomo govorili o bambusu kot koristni rastlini!). Olesenelo steblo zraste, v optimalnih okoliščinah, do 8 cm debeline, v višino tudi 8 ali več m, korenine pa zrastejo tudi do 1 m v globino. Je zimzelena rastlina, z listi širokimi do 2 cm in dogimi do 15 cm. Rad ima toploto in sonce, občutljiv pa je v mrazu in zimskih pogojih in ne preživi daljših ekstremno nizkih temperatur. Je rastlina, ki se jo težko znebimo, tudi s herbicidi (foliarno). Uničimo ga predvsem tako, da ga stalno režemo, kosimo tik nad zemljo, pustimo, da spet požene, spet odrežemo in to ponavljamo dokler rastlina ne premine, kar lahko včasih traja tudi nekaj let. Po tretjem ali četrtem rezanju obstaja velika možnost, da smo uspeli. Pazite, da vam zopet ne zraste v višino nad 50 cm, saj bo s tem spet dobil veter v svoja jadra. Z rezanjem zgornjega dela bambusa smo onemogočili stik rastline s soncem, ki je generator njegovega razvoja. Še bolj bomo uspešni z mulčanjem. Po mulčanju, postopek bo potrebno nekajkrat ponoviti, mulčano površino lahko prelijemo z visoko koncentriranim belim kisom. Če smo bolj dolgega potrpljenja prekrijmo površino (po mulčanju in kisanju) s tepihom, ki ga moramo obtežiti (lahko tudi z zemljo); odstranimo ga čez kakšno leto ali pa ga, bolj enostavno, prekrijemo z zemljo na kateri bo rasla naša nova travna preproga (pomislite na odvodnjavanje). Za polivanje s kisom Izberimo vroč dan in obdobje brez dežja. Visoka kislost kisa bo znižala pH zemlje, škodila bambusu, s tem pa bomo uničili tudi druge rastline in škodljivce. Paziti moramo, da se s kisom ne polijemo in da nam ne pride v oči! Po mesecu dni ali več, dvignite pH nazaj na 6 do 6,5 (optimalen pH za rast trave), s pepelom ali apnom, in življenje v zemlji se bo spet normaliziralo.

Marjetice (Bellis perennis)

Navadna marjetica je trajnica in pri nas zelo pogosta rastlina, ki najbolje cveti pomladi, do jeseni, včasih tudi pozimi, če je zima mila, seveda. Belo rumeni cvetovi so ob sončnem vremenu odprti, sicer se zaprejo, bolj ji ustreza senca, poletna vročina pa jo včasih tudi požge. Hitro se razraste in s svojimi listi popolnoma prekrije dele trate, tako, da pod njo trava enostavno premine. Prilagodi se tudi na nizko košnjo in se normalno razvija naprej. Vsebuje mnoge zdravilne snovi, je lepa in dekorativna v svojem okolju, na žalost pa je na naši trati nezaželena in jo imamo za plevel. Najboljša preventiva proti njenemu bohotenju je dobro razraščena, gosta, močna in zdrava travna ruša, ki ne bo dala prostora za razrast plevela. Marjetice pulimo s korenino, če pa ne bomo uspešni ali nimamo volje potem pokličimo na pomoč strokovnjaka, ki jih bo zatrl s fitofarmacevtskimi sredstvi.

Trobentica (Primula vulgaris)

Navadna trobentica je najbolj poznana po bledo rumenih cvetovih, na spodnji strani dlakavih listih. Je ena prvih znanilk pomladi, cveti od marca do maja. Rada ima senčne lege, rodovitno in vlažno zemljo. Je zelo zdravilna in vsestransko uporabna, od cveta, ki raste iz korenine do same korenine … vendar na žalost nezaželena na negovani trati. Je eden najmanj problematičnih, neagresivnih in lepih »okraskov« naše trate zato jo nežno izpulite in presadite v okrasno gredico. To so trenutno najpogostejši pleveli ki se lahko pojavijo v naši prekrasni zelenici vendar če opravljamo sproti potrebna opravila kot so košnja, gnojenje, zračenje se le teh težav izognemo po veliki količini,v kolikor ne moramo uporabiti ffs sredstva vendar tudi te dovolj zgodaj, ko v travi prevladujejo pleveli trave žal ne moremo izboljšati razen, da ponovno zasejemo.