Dandanes je imeti lepo okrasno travo že kar prava umetnost, saj zelenica potrebuje zelo natančno oskrbo skozi celo leto, samo košnja ni dovolj je pa pogoj za uspešno rast in razvoj našega zelenega bisera. V kolikor bomo lepo poskrbeli za zelenico nam bo to zagotovo nagradila s svojo lepoto.

Lepo in zdravo travo (pri nas ji nepravilno rečejo tudi angleška trata) lahko v naših razmerah vzgojimo le z veliko dodatnega dela in sredstev, od katerih je najpomembnejše redno košenje in zalivanje. Pri nas je trava lepa le v deževnih poletjih (razen če imamo namakalni sistem), kar nam kaže, kako pomembna je vlaga. Drug velik problem pri nas je zapleveljenost. Pleveli se ne menijo za parcelne meje in hitro preidejo s travnikov ali zapleveljene sosedove trave. Če smo nekoliko manj zahtevni, lahko travo vzdržujemo brez posebnega dela, seveda pa moramo pri tem spregledati nekatere drobne nepravilnosti, na primer posamezne plevele.

Kvaliteta okrasne trate je lahko različna glede na to, kakšno vrsto trave smo posejali, kako smo pripravili tla in kako smo opravili setev, seveda pa ne moremo mimo vrste in kvalitete tal in klimatskih razmer. Videz trate pa je močno odvisen od nege. Pravilno vzdrževanje pa je tista pika na i, ki trati v kasnejših letih dodeli dokončen videz.
Že setev lahko opravimo na različne načine. Setev trave je lahko najcenejša in najenostavnejša postavka ureditve zelenih površin, pri pravilni pripravi tal, izbiri semena in kasnejšem zalivanju pa lahko cena precej naraste. Če smo se odločili, da bo naš vrt prekrivala le kvalitetna in lepa trata, jo pravilno posejmo in kasneje vzdržujmo.